header banner
Default

Hoe ga je short met cryptomunten?


Short gaan is een investeringstechniek die in bijna alle financiële markten toe te passen is, zo ook in de markt van cryptocurrency's. Het is een manier om in barre tijden toch veel geld te verdienen.

Maar hoe werkt het precies? Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn de risico’s? Dat lees je in dit artikel.

Foto header: Kammeran Gonzalezkeola/Pexels.com

Bekijk snel

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe short selling precies werkt.

Wat is short gaan?

Bij het beleggen in verschillende assets, zoals cryptocurrency, kun je enorm veel verschillende strategieën toepassen. Eén van deze strategieën is het shorten van de, in dit geval, cryptomunt.

Shorten is een handelsstrategie waarbij de handelaar verwacht dat de asset in waarde zal dalen en hierop handelt. Short je dus Bitcoin (BTC), dan doe je dit omdat je verwacht dat Bitcoin binnen een bepaalde tijd in waarde zal dalen. Het is een best ingewikkelde strategie, waardoor waarschijnlijk vooral ervaren handelaren hiervoor in aanmerking komen.

Short gaan kan om verschillende redenen gebruikt worden. Zo kun je het doen, omdat je daadwerkelijk denkt dat een cryptocurrency omlaag gaat. Ben je hier echt van overtuigd, is het natuurlijk slimmer een short positie te openen, dan een normale positie, ofwel een long positie, waarbij je speculeert dat de prijs omhoog zal gaan.

Een andere manier waarop short gaan gebruikt kan worden is naast je normale positie. Je hebt dan bijvoorbeeld een positie in Bitcoin, maar om je risico te minderen open je daarnaast een short positie op Bitcoin. Zo verdien je, wat Bitcoin ook doet, op één positie geld en verlies je geld op de andere positie. Je loopt op deze manier dus een deel van je mogelijke winst mis, maar loopt ook een deel van je mogelijke verlies mis. Je risico is dan dus minder groot.

Zakharchuk/Shutterstock.com

Bij het shorten van een positie zijn de cryptomunten niet echt van jou. Je leent ze namelijk als het ware van een andere partij en vervolgens verkoop je ze aan een andere partij die bereid zijn ze voor de actuele marktprijs te kopen. Wanneer je gaat shorten ga je er dus vanuit dat deze cryptomunten, tussen dat moment en het moment dat je de geleende cryptomunten terug moet geven, in waarde dalen. Als dit gebeurt koop je de cryptomunten dus terug voor een lager bedrag en geef je ze terug aan de uitlener. Het verschil in het verkoop- en aankoopbedrag is dan dus voor jou.

Theoretisch gezien is het risico dat je bij het short gaan hebt onbeperkt groot. Er is een duidelijk verschil in het risico tussen wanneer je op een normale manier een positie opent en wanneer je een short positie opent.

Bij een normale positie koop je namelijk bijvoorbeeld ‘munt X’ voor €1000 in. Deze munt kan of omhoog gaan, of in het ergste geval naar de €0. Het risico dat je hier loopt is dus eigenlijk €1000. Dit komt omdat in het ergste geval, je je volledige inleg verliest. Deze inleg is in dit voorbeeld €1000.

Bij het openen van een short positie komt meer risico kijken. Stel dat je deze zelfde ‘munt X’ short op het moment dat deze op €1000 staat. In het, voor jou, beste geval gaat deze munt naar bijvoorbeeld €1. Je verdient dan dus €999, omdat je de munt verkocht hebt voor €1000 en weer terugkoopt voor €1. Echter, theoretisch gezien kan deze munt naar de €1.000.000 en zelfs hoger. Hoewel deze kans klein is, het kan wel. Voor deze kosten, in dit geval €999.000, zul jij moeten opdragen tegen de uitlener. Je hebt nu eenmaal een afspraak gemaakt dat jij na een bepaalde tijd dezelfde cryptomunt terug zou geven.

Het risico bij short selling is dus vele malen groter, maar bijvoorbeeld in een bear market kun je er wel je voordeel uit halen. Het is echter verstandig om dit pas te doen wanneer je er écht van overtuigd bent dat een bepaalde cryptomunt zal gaan dalen en het is in de meeste gevallen onverstandig zomaar een beetje met short posities te gaan spelen. Je kunt op deze manier namelijk veel geld verliezen.

Ervaren handelaren laten het vaak echter niet zo ver komen. Zij voegen namelijk vaak een stop-loss toe aan hun positie. Hierdoor wordt de cryptomunt automatisch verkocht wanneer deze een bepaalde prijs bereikt. Op deze manier kun je je risico dus automatisch beperken.  

Over het algemeen is het short gaan dus meer geschikt voor ervaren handelen, die weten wat ze doen en natuurlijk hun onderzoek goed doen voordat ze gaan investeren. Maar ook al ben je nu misschien nog onervaren, als je veel blijft leren en toepassen kan ook jij in de toekomst een ervaren handelaar worden!

Op welke verschillende manieren kun je short gaan met crypto?

Short gaan is dus erg risicovol, maar kan je, vooral in barre tijden, ook erg veel geld opleveren. Het is dus een afweging die je voor jezelf moet maken of het voor jou een optie is. Sowieso is het erg belangrijk dat je je onderzoek enorm goed doet, voordat je een short positie opent.

Wil jij het risico lopen? Dan zijn er in de wereld van crypto verschillende manieren die je hiervoor kunt gebruiken. Op enkele van deze manieren gaan we in het volgende deel wat dieper in.

Het gebruik van margin trading

De eerste, en misschien wel meeste eenvoudige, manier van het short gaan op crypto is door middel van margin trading. Margin trading is kort gezegd het handelen met geld van anderen. Je handelt bij margin trading dus met geld dat niet van jou is. Hier komt, vanzelfsprekend, meer risico bij kijken.

Om te mogen traden met margin heb je namelijk, vergelijkbaar met een hypotheek, een onderpand nodig. In de cryptowereld wordt dit onderpand ook wel de collateral genoemd. In de meeste gevallen zijn dit cryptocurrency’s die jij al bezit. Je gebruikt dus bijvoorbeeld een Bitcoin als collateral om te kunnen lenen van anderen. Hierdoor kun je gaan margin traden.

Margin trading kan op verschillende cryptoplatformen. Zo kun je het bijvoorbeeld doen via Binance. Meer weten hoe je handelt met margin via Binance? Lees dan hier verder.

iQoncept/Shutterstock.com

Het gebruik van future trading

Crypto heeft, net als de meeste andere markten, een futures markt. Een futures markt is eigenlijk een veiling, waarop kopers een contract kunnen kopen voor levering op een bepaalde tijd in de toekomst.

Bij een aankoop op de futures markt koop je een bepaalde hoeveelheid Bitcoin, of een andere cryptocurrency, voor het bedrag dat die hoeveelheid op dat moment waard is. Tussen het moment van de aankoop en het moment van ontvangst zit een tijd. In deze tijd kan bijvoorbeeld Bitcoin in waarde stijgen, waardoor jij meer Bitcoin hebt aangekocht, dan je eigenlijk zou kunnen krijgen voor dat bedrag op dat moment.

Wanneer je future trading wil gaan gebruiken voor het short gaan, werkt dit dus precies andersom. In plaats van het kopen van een futures contract, ga je nu een futures contract verkopen. Je hoopt dan dat je een bepaalde hoeveelheid crypto voor het bedrag dat die hoeveelheid op dat moment waard is verkoopt, maar dat deze hoeveelheid tussen dat moment en het moment van levering daalt in waarde. De hoeveelheid crypto die je op dat moment dan af moet staan is minder waard dan de hoeveelheid in geld die je ervoor ontvangt.

Ook dit kun je doen via Binance. Meer hiervoor lees je hier.

Het gebruik van binary options

Ook kun je short gaan op cryptomunten door gebruik te maken van binary options. Binary options zijn in twee verschillende opties te onderscheiden, namelijk: call opties en put opties.

Een call optie is een financieel contract dat de koper het recht geeft om een, in dit geval, cryptomunt binnen een bepaalde periode voor een bepaalde prijs te kopen. De koper van deze call optie profiteert er dus van als de waarde van een cryptomunt stijgt, omdat hij nog steeds het recht heeft deze cryptomunt voor het in het contract afgesproken bedrag te kopen. Op deze manier kan hij dus eigenlijk de cryptomunt met korting kopen. Belangrijk om te weten bij zowel call- als put opties is dat deze contracten de koper ervan de optie geven dit te doen. Zij zijn dus helemaal niet verplicht de cryptomunt ook daadwerkelijk te kopen.

Een put optie is eigenlijk precies het tegenovergestelde. De put optie geeft de koper ervan namelijk de mogelijkheid een cryptomunt voor een bepaald bedrag te verkopen, binnen een bepaalde tijd. De koper hoopt dan natuurlijk dat de cryptomunt daalt in waarde. Op die manieren kunnen ze de cryptomunt namelijk voor meer verkopen dan die op dat moment waard is.

Door gebruik te maken van deze binary options kun je dus short gaan op cryptomunten. Echter, het is belangrijk om te weten dat zowel de kosten als de risico’s hierbij soms hoog uit kunnen vallen.

Open Studio/Shutterstock.com

Het gebruik van voorspellingsmarkten

Een beetje te vergelijken met het voorspellen van een voetbalwedstrijd, bij een voorspellingsmarkt win je of verlies je. Het gebruik van voorspellingsmarkten is de vierde manier die we behandelen waarop je short kan gaan met cryptomunten.

Deze voorspellingsmarkten, die officieel prediction markets worden genoemd, bestaan nog niet zo lang. Wel is het een van de manieren waarop je short kunt gaan met cryptomunten. Deze markten werken als volgt.

Via een voorspellingsmarkt is het mogelijk een weddenschap te sluiten over wat er gaat gebeuren, net zoals je dit met een voetbalwedstrijd kunt doen. Je kunt dus bijvoorbeeld de voorspelling plaatsen dat Bitcoin gaat dalen met 20%. Wanneer dit dan uitkomt, binnen de bepaalde tijd, maak je winst. Gebeurt dit echter niet, ben je al je inzet kwijt. Eén van de platformen die het mogelijk maakt dit te doen is Fairlay.

Het gebruik van voorspellingsmarkten is dus een erg risicovolle manier van het short gaan op cryptomunten. Mits het goed gaat, kun je er veel geld mee verdienen. Echter, het kan ook flink mis gaan dus pas hier altijd mee op.

Het zelf shorten van cryptomunten

Je kunt het natuurlijk ook allemaal erg simpel en bij jezelf houden. Hoe je kunt short sellen met geleend geld, kun je dit natuurlijk ook zelf doen.

Je verkoopt dan een bepaalde munt, omdat je verwacht dat deze omlaag gaat. Vervolgens koop je deze, nadat de munt is gedaald in waarde, weer terug. Op deze manier heb je net zoveel cryptomunten, maar heb je in de tussentijd geld verdiend.

Echter, wanneer het niet zo gaat als je verwacht, kun je natuurlijk geld en of hoeveelheden cryptomunt verliezen.

GaudiLab/Shutterstock.com

Waar moet je rekening mee houden?

Je weet nu dus wat het short gaan op cryptomunten is en hoe je dit toepast. Maar natuurlijk zijn er nog super veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je daadwerkelijk van start kan, mocht je dit überhaupt van plan zijn.

Zo komt er erg veel risico kijken bij het short gaan. Het blijft namelijk natuurlijk allemaal voorspellen en speculeren. Ook al kun jij misschien heel goed onderbouwen waarom Bitcoin in de komende drie maanden zal gaan dalen, dit biedt natuurlijk geen enkele zekerheid.

Daarnaast kunnen de verliezen die je lijdt veel groter zijn dan je initiële investering. Ook al heb je misschien maar €100 geïnvesteerd in je short positie, het kan alsnog zo zijn dat je €10.000 verliest.

Zo zijn er nog tal van zaken waar je rekening mee moet houden voordat je gaat begin met het openen van short posities in cryptomunten. Het is sowieso belangrijk dat je voor jezelf bedenkt hoe de risico’s voor jou afwegen tegen de mogelijke resultaten en dat je hieruit een conclusie kunt trekken over of het shorten van cryptomunten het voor jou waard is.

Daarnaast is het ten alle tijden belangrijk, zoals voor elke manier van investeren geldt, dat je eerst je onderzoek goed doet en daarna pas gaat investeren.

Conclusie

Dus, shorten kan mogelijk een interessante optie voor je zijn. Zeker in periodes waarin het slecht gaat met de cryptomarkt is het short gaan een optie waarmee je veel geld kunt verdienen.

Echter, het werkt ook de andere kant op. Er komen enorm veel risico’s bij kijken die ervoor kunnen zorgen dat je veel geld verliest.

Het is daarom erg belangrijk dat je je goed inleest over het onderwerp en je onderzoek goed doet voordat je een keuze maakt of het short gaan iets voor jou is.

Klinkt het shorten voor jou toch erg interessant, maar heb je nog wat extra vragen? Of heb je andere vragen over crypto gerelateerde zaken? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.


De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.


De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.


Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

Sources


Article information

Author: Elizabeth Foster

Last Updated: 1704572402

Views: 492

Rating: 3.9 / 5 (86 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Elizabeth Foster

Birthday: 1941-02-03

Address: 26121 Miranda Inlet Apt. 087, Hansonmouth, OK 70725

Phone: +4681202714195896

Job: Physical Therapist

Hobby: Beekeeping, Poker, Lock Picking, Singing, Dancing, Swimming, Magic Tricks

Introduction: My name is Elizabeth Foster, I am a dedicated, cherished, rare, Colorful, dear, daring, enterprising person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.